Overlijdensrisicoverzekering (ORV) vergelijken en afsluiten

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Vul uw gegevens in en kies de overlijdensrisicoverzekering die het beste bij uw situatie past.
Vul hier uw gegevens in

Klanten die bij ons een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsloten

Ervaringen zijn door klanten geschreven na het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. We tonen alle ervaringen over ons.

Geencentteveel.nl scoort gebaseerd op 310 ervaringen gemiddeld een 9.2 uit 10.

Overlijdensrisicoverzekering

5 sterren

“Ik ben zeer tevreden over het gehele proces van het afsluiten van deze ORV op mijn leven. Goede rekentool met heldere vergelijking van premies en voorwaarden. Vervolgens regel je met een paar muisklikken de aanvraag. De gezondheidsverklaring is wel tijdrovend maar kan gelukkig volledig online. Heel simpel. Ik moet wel zeggen dat ik zelf uit de verzekeringsbranche kom en dus geen advies nodig heb. Execution Only is niet voor iedereen geschikt. Bij twijfel altijd een verzekeringsadviseur inschakelen. Top dat alles volledig geautomatiseerd is en er niets geprint en met pen getekend hoeft te worden. Compliment.”

Overlijdensrisicoverzekering

5 sterren

“Op de site wordt een zeer goede vergelijking gegeven tussen de ORV's van diverse aanbieders. De ORV is snel te regelen en als je vragen hebt wordt er steeds snel en adequaat gereageerd. Dus een prima service en de allerlaagste afsluitvergoeding. Ik ben 100% tevreden. Een echte aanrader!”

Overlijdensrisicoverzekering

5 sterren

“De verzekering is goed geregeld in de polis met een aanvaardbare premie. Het proces met ondersteuning verliep goed.”

Voordelen bij Geencentteveel.nl

  • Goedkoopste online en offline

    U betaalt vanaf 99,- eenmalig voor het afsluiten van een ORV bij Geencentteveel.nl. Voor precies dezelfde verzekering betaalt u voor het afsluiten elders meer.

  • Geencentteveel.nl Keurmerk

    Een overlijdensrisicoverzekering krijgt het Geencentteveel.nl Keurmerk als o.a. de verzekeraar de premie en polisvoorwaarden tussentijds niet kan wijzigen en een snelle acceptatie kent.

  • 100% onafhankelijk

    Sinds onze oprichting in 1999 heeft geen bank of verzekeraar een belang in Geencentteveel.nl gehad.

  • Logo Allianz
  • Logo Credit Life
  • Logo Dazure
  • Logo Klaverblad
  • Logo Nationale Nederlanden
  • Logo Reaal
  • Logo Scildon
  • Logo TAF

Inhoudsopgave

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert bij overlijden van de verzekerde(n) een van tevoren afgesproken bedrag uit. U maakt deze afspraak met de verzekeraar van uw keuze. In ruil voor het betalen van een maandelijkse of jaarlijkse premie nemen ze het risico van het overlijden van de verzekerde(n) op zich.

De hoogte van dit bedrag, ook wel het verzekerd bedrag genoemd, en de looptijd van de verzekering kunt u zelf bepalen. Deze afspraken met de verzekeraar wordt op een polisblad vastgelegd. Het polisblad is uw bewijs dat u een overlijdensrisicoverzekering bij een bepaalde verzekeraar heeft afgesloten, daarom is het belangrijk dat u dit document zorgvuldig bij uw administratie bewaart.

Waarom is het nuttig om een overlijdensrisicoverzekering te vergelijken?

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en afsluiten

U helpt uzelf met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering doordat u meerdere verzekeraars op premie en voorwaarden in een duidelijk overzicht krijgt gepresenteerd. U maakt zo een doordachte en weloverwogen keuze voor de verzekeraar die het beste bij uw situatie en wensen past.

Andere voordelen van het berekenen van een overlijdensrisicoverzekering zijn:

  • Besparen op de premie. U ziet het gehele aanbod in één overzicht waarmee u de voordeligste keuze voor uw situatie kunt maken;
  • Duidelijkheid. Een uitgebreid detailscherm voorziet u van een helder overzicht waartussen de verzekeringen met elkaar verschillen;
  • Tijdsbesparing. U hoeft niet allerlei verschillende websites te bezoeken om premies te berekenen.

In 4 stappen een goedkope overlijdensrisicoverzekering afsluiten via Geencentteveel.nl


  • Stap 1: Start de vergelijking en vul je wensen in
  • Stap 2: Kies de beste overlijdensrisicoverzekering uit het overzicht
  • Stap 3: Vul je gegevens in en sluit een ORV direct online af
  • Stap 4: De verzekeraar beoordeelt je aanvraag. Bij akkoord wordt de polis z.s.m. digitaal toegestuurd.

Overstappen van overlijdensrisicoverzekering

Wist u dat u gemakkelijk kunt overstappen van overlijdensrisicoverzekering? U kunt veel geld besparen, zeker als u de verzekering jaren geleden heeft afgesloten.

Waarom is overstappen interessant?

De laatste jaren zijn er een aantal ontwikkelingen geweest die hoogte van de premie van deze verzekering hebben beïnvloed. De premie is over een relatieve korte periode lager geworden.

Het is begonnen toen er geen provisie door een tussenpersoon berekend mocht worden voor deze verzekering. Dit moest een transparante vergoeding worden bijvoorbeeld in de vorm van een eenmalig bedrag of een abonnement. Wij werken met een lage, eenmalige vergoeding en communiceren wij open en eerlijk op onze website.

Daarnaast staan de verzekeraars ook niet stil. Zij zien ook dat de concurrentie stijgt en ook dat concurrenten manieren weten te vinden om hun premies te verlagen. Dit allemaal in het voordeel van de klant. Zeker als uw verzekering al een langere periode loopt (ca.4 jaar of langer), is het de moeite waard om op zijn minst een nieuwe vergelijking te maken. Het kost u enkele minuten en u zou zomaar tientallen euro’s per jaar op uw huidige premie kunnen besparen.

Tip: Let er bij het overstappen op dat u nooit uw oude verzekering opzegt alvorens u door de nieuwe verzekeraar technisch en medisch geaccepteerd bent.

Is uw huidige verzekering verpand?

Als u uw verzekering moet verpanden aan uw hypotheek? Dan dient u rekening te houden met het feit dat uw hypotheekverstrekker (bank of verzekeraar) mogelijk kosten in rekening brengt als u overstapt.

Overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek

Goedkope ORV afsluiten

De hypotheekverstrekker (bank of verzekeraar) wil zekerheid dat de lening altijd afbetaald wordt. Daarom is het vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek op uw woning afsluit.

De overlijdensrisicoverzekering op uw hypotheek dient verpand te worden aan de hypotheekverstrekker. Verpanden betekent dat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker bij overlijden van de verzekerde(n). In het geval van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het afsluiten van een deze verzekering verplicht.

Deze verzekering wordt vaak ook door de hypotheekverstrekker aangeboden. Maar het is altijd mogelijk om deze verzekering los af te sluiten. Daarmee bent u meestal goedkoper uit.

Goedkope overlijdensrisicoverzekering

Beste overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Om tot de goedkoopste ORV te komen moet er naar een aantal factoren gekeken worden. Er zijn namelijk verschillende kosten die de totale premie beïnvloeden. Zo zijn er de kosten van de verzekeraar en de kosten van een tussenpersoon.

In onze vergelijking zijn de premies van de overlijdensrisicoverzekeraars bij elkaar gebundeld en is het zodoende gemakkelijk om te zien wat de meest goedkope overlijdensrisicoverzekering in jouw situatie is. Hierbij is het aan te raden om niet alleen naar de premie per maand of jaar te kijken maar ook naar de premie over de gehele looptijd.

Een aantal verzekeraars hebben namelijk producten die goedkoop beginnen maar duurder worden naarmate de looptijd vordert ten opzichte van een verzekering welke deze premieopbouw niet hanteert.

Wij tonen in de details van onze vergelijking ook de totale premie over de hele looptijd zodat u overzichtelijker ziet welke daadwerkelijk de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering voor u is.

Goedkoopste overlijdensrisicoverzekering door onze lage kosten

Tussenpersonen vragen een vergoeding voor het afsluiten van een deze verzekering. Dit wordt afsluitkosten genoemd. Wij rekenen een lage, eenmalige vergoeding vanaf 99 euro aan afsluitkosten. Goedkoper wordt het niet!

Beste overlijdensrisicoverzekering

De goedkoopste is niet altijd de beste overlijdensrisicoverzekering. De meeste overlijdensrisicoverzekeringen voldoen in de basis en dat is het uitkeren van een bedrag indien de verzekerde(n) komt te overlijden.

Zoals u al heeft kunnen lezen begint de premie van sommige verzekeringen laag en stijgt deze jaarlijks. Op het eerste gezicht lijken deze de beste overlijdensrisicoverzekeringen maar op lange termijn betaalt u meer dan een variant met een gelijkblijvende premieopbouw.

Ook zijn er overlijdensrisicoverzekeringen die bijvoorbeeld geen voorlopige dekking aanbieden of een en-bloc clausule in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen. Met een en-bloc clausule mag een verzekeraar de premie en/of polisvooorwaarden tijdens de looptijd van de verzekering aanpassen.

Daarom is het altijd aan te raden om te vergelijken op premie én op polisvoorwaarden om u zo met de beste overlijdensrisicoverzekering in uw situatie te verzekeren.

Handig om te weten

Bekijk ook de productinformatie.

Hoe kan ik een overlijden melden?

Om ervoor te zorgen dat het traject bij overlijden van verzekerde(n) zo soepel mogelijk verloopt, kunt u telefonisch contact opnemen op 020 34 60 767 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.30). Op deze manier kunnen wij direct schakelen met de verzekeraar.

Ook is het mogelijk om een overlijden door te geven via e-mail naar info@geencentteveel.nl of per post naar Overtoom 62, 1054 HL Amsterdam.

Vergunningen en inschrijvingen van Geencentteveel.nl

  • Autoriteit Financiële Markten (AFM): 12012535
  • Kamer van Koophandel: 34331885
  • Kifid: 300.008506

Veelgestelde vragen over deze verzekering

Wat is een ORV?
Met een ORV (de afkorting van overlijdensrisicoverzekering) dekt u zich in tegen de gevolgen op financieel vlak indien u (als verzekerde) komt te overlijden. Zo komt uw partner en/of kinderen niet met financiële naslag te zitten. U kunt een ORV met verschillende doeleinden afsluiten zoals het dekken van de hypotheekschuld, het betalen van openstaande leningen of gewoon voor een stuk gemoedsrust. Kijk bij de ORV vooral ook naar de voorwaarden van de diverse verzekeraars.
Waarom heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?
U wilt toch ook voorkomen dat uw nabestaanden in de financiële problemen komen als onverhoopt u en/of uw partner (indien van toepassing) komt te overlijden? Stel dat u een koopwoning bezit waar nog een (hoge) hypotheek op staat of dat u nog een lening heeft lopen voor een dure aankoop zoals een nieuwe auto of het verbouwen van uw woning. Dan is het een trieste gedachte dat uw partner, kinderen of andere nabestaanden een dergelijke schuld op zich moeten nemen. En dat naast hun bestaande financiële huishouden.

De verzekeraar keert het verzekerd bedrag uit waarmee uw nabestaanden uw lopende schuld(en) kunnen aflossen. Zo bespaart het hen nog meer verdriet en leed.
Hoe vergelijk ik deze verzekering en sluit ik deze online af?
Volg de volgende stappen:
  • Begin met de overlijdensrisicoverzekering vergelijken op Geencentteveel.nl;
  • Vul de gegevens van de verzekerde(n) in;
  • Kies de verzekeringsvorm, looptijd, verzekerd bedrag en ingangsdatum. De looptijd is het aantal jaren dat u verzekerd bent en het verzekerd bedrag is het bedrag dat uw nabestaande(n) of hypotheekverstrekker krijgt uitgekeerd;
  • Vergelijk meerdere verzekeraars op premie en polisvoorwaarden;
  • Sluit de verzekering van uw keuze direct online af.
Wat is de premie van een overlijdensrisicoverzekering?
De hoogte van uw premie is van meerdere factoren afhankelijk. Uw leeftijd, het te verzekeren bedrag, inkomen en rookgedrag zijn van invloed op de premie, maar ook de kosten en vergoeding die een verzekeraar en tussenpersoon rekenen zijn premiefactoren. Deze verzekering vergelijken helpt u hierbij. Na het invullen van een aantal vragen ziet u in onze vergelijking direct wat de premies van alle verzekeraars zijn.
Is roken van invloed op deze verzekering?
Het is alom bekend dat roken een risico voor uw gezondheid is. Overlijdensrisicoverzekeraars berekenen extra premie als u rookt.

Rookt u niet? Dan is er niets aan de hand. U betaalt geen toeslag op de premie en u wordt als het ware beloond voor uw gezondere leefstijl.

Tip: Als u of een andere verzekerde tijdens de looptijd van uw verzekering stopt met roken, dan beschouwen de meeste verzekeraars u na 2 jaar als niet-roker en zullen zij ook de premie voor een niet-roker berekenen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de actie bij u ligt om de verzekeraar te informeren dat u minimaal 2 jaar geleden gestopt bent met roken.

Begint u of een andere verzekerde tussentijds weer met roken? Dan moet u ook hierover de verzekeraar weer informeren om te voorkomen dat u niet gedekt bent omdat u de premie voor een niet-roker betaalt.

Lees meer over roken en de overlijdensrisicoverzekering.
Is deze verzekering hetzelfde als een levensverzekering?
Met een overlijdensrisicoverzekering wordt door de meeste mensen een levensverzekering bedoeld en vice versa. Deze verzekering valt in de categorie levensverzekeringen en is de naam levensverzekering een verzamelnaam voor een aantal verzekeringen waaronder ook de uitvaartverzekering.
Moet ik een gezondheidsverklaring invullen of een medische acceptatie ondergaan?
Bij de technische en medische acceptatie tracht de verzekeraar het risico op overlijden in te schatten door uw rookgedrag, inkomen en geboortedatum op te vragen. Daarom wordt deze persoonlijke informatie in onze vergelijking gevraagd omdat deze informatie immers de premie bepaalt. Bij de weergave van de premie gaan wij ervan uit dat u volledig gezond bent. Als u deze verzekering aanvraagt, controleert de verzekeraar uw gezondheid aan de hand van een zogenaamde gezondheidsverklaring.

In het geval van een hoog verzekerd bedrag of een bepaalde leeftijd, kan de verzekeraar u om een medische keuring vragen. Een specialist controleert dan uw gezondheid en brengt verslag uit aan de verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan om u te accepteren, om u een (verhoogd) premievoorstel te doen of om u af te wijzen.
Welke varianten overlijdensrisicoverzekeringen (verzekeringsvormen) zijn er?
Er zijn 2 varianten:

  • De gelijkblijvende variant: Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wordt het verzekerde bedrag bij overlijden uitgekeerd.
  • De dalende variant (lineair dalend of annuïtair dalend): Bij een dalende variant wordt het verzekerde bedrag lager naarmate de looptijd verstrijkt. Dit levert premievoordeel op. Voor deze variant kunt u bijvoorbeeld kiezen wanneer u deze verzekering koppelt aan een hypotheekschuld. Als u regelmatig op die schuld aflost, kan ook de dekking van de overlijdensrisicoverzekering omlaag.
Waarom is de looptijd belangrijk?
De looptijd is de afspraak die u met de verzekeraar maakt over de periode dat u verzekerd bent met een ORV. De verzekeraar keert het verzekerd bedrag uit indien u of een andere verzekerde binnen de looptijd komt te overlijden. De maximum looptijd is per verzekeraar verschillend en is tevens afhankelijk van uw leeftijd.

Uw leeftijd is van invloed omdat overlijdensrisicoverzekeringen verschillende eindleeftijden hebben. Een ORV kan niet langer lopen dat de maximale eindleeftijd.

De looptijd heeft ook invloed op de hoogte van de premie. Des te eerder u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, hoe lager de premie zal zijn.
Wat zijn de kosten van Geencentteveel.nl?
Geencentteveel.nl brengt voor het afsluiten van een ORV kosten in de vorm van een eenmalige vergoeding in rekening. Onder de vergelijkingssites hebben wij de laagste eenmalige vergoeding online welke begint vanaf 79 euro.

Wij vragen deze vergoeding onder andere voor de werkzaamheden van het invoeren, verwerken en distribueren van uw verzekering. Verder kunt u de gedurende de hele looptijd met al uw vragen over deze verzekering terecht bij onze klantenservice.

Mutatiekosten
Wilt u iets aan uw ORV wijzigen, dan brengen wij eenmalig mutatiekosten van 10 euro in rekening. Zo betaalt u alleen als wij voor u aan het werk gaan.
Aan wie keert de verzekeraar uit?
Het verzekerd bedrag wordt uitgekeerd aan de persoon of personen die u heeft opgegeven bij het afsluiten van een ORV. Ook wel begunstigen genoemd.

Verzekeraars hanteren altijd een standaardbegunstiging. Deze is als volgt:
  • Uzelf of medeverzekerde;
  • Uw partner;
  • Uw kind(eren);
  • Uw wettige erfgenamen;
Echter is het ook mogelijk om af te wijken van de standaardbegunstiging en een eigen volgorde van begunstigden op te geven.
Is het mogelijk om het verzekerd bedrag tijdens de looptijd te verlagen of te verhogen?
U dient bij de meeste verzekeraars eeen nieuwe ORV af te sluiten indien u tijdens de looptijd het verzekerd bedrag wilt aanpassen. Houdt hierbij rekening dat u dit niet zomaar doet omdat de verzekeraar opnieuw een gezondheidsverklaring verlangt.

Toch bieden een aantal verzekeraars zoals TAF, Hera Life, Dazure en Nationale-Nederlanden de mogelijkheid aan om het verzekerd bedrag te verhogen. Dit kan 1 keer per jaar met een maximum van 15% van het huidige verzekerd bedrag.
Wanneer stopt mijn ORV?
De ORV stopt bij de volgende 3 momenten:
  • Als u de verzekering zelf stop zet. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar info@geencentteveel.nl onder vermelding van uw naam en polisnummer.
  • De einddatum van de polis van uw ORV wordt bereikt. De einddatum staat bij het afsluiten vast en vanaf dat moment keert de verzekeraar niet meer uit indien u of een verzekerde komt te overlijden.
  • Als u of een verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd van uw verzekering. De begunstigden krijgen het verzekerd bedrag uitgekeerd en de ORV stopt naderhand.
Heb ik voorlopige dekking?
Er zit een periode tussen het moment dat u een ORV aanvraagt en het moment dat u daadwerkelijk verzekerd bent. De verzekeraar moet uw aanvraag namelijk op technisch en op medisch vlak controleren en bepaalt vervolgens of zij u verzekeren.

Tussen deze momenten zit vaak een aantal dagen tot een paar weken. Dat is afhankelijk of u direct kan worden verzekerd of dat de verzekeraar meer tijd nodig heeft. Tijdens deze periode bieden de meeste verzekeraars een voorlopige dekking aan.

Vaak bent u dan al verzekerd als u of een verzekerde komt te overlijden ten gevolge van een ongeval. Bij de ene verzekeraars heeft u voorlopige dekking 30 dagen na aanvraag van uw verzekering en bij de andere verzekeraar kan dit 6 maanden zijn. Ga daarom de details goed na om te kijken hoe de verzekeraar van uw keuze met voorlopige dekking omgaat.
Kan de verzekeraar de premie en/of polisvoorwaarden tijdens de looptijd aanpassen?
De meeste verzekeraars hebben geen en-bloc bepaling in hun polisvoorwaarden opgenomen. Dat betekent dat zij de premie en/of polisvoorwaarden tijdens de looptijd van uw ORV niet mogen wijzigen. U bent verzekerd tegen de voorwaarden die op het moment van afsluiten tussen u en de verzekeraar zijn afgesproken.

Sommige verzekeraars geven deze voorwaarden- of premiegarantie niet af en hebben zodoende een en-bloc bepaling in hun polisvoorwaarden opgenomen.

In onze vergelijking geven wij duidelijk weer welke verzekeraar wel en welke verzekeraar niet premie- of voorwaardengarantie afgeeft.
Welke overlijdensrisicoverzekeringen kan ik op Geencentteveel.nl vergelijken?
Verzekeraar
Allianz
AEGON
Callas
Dazure
Dela
Hera Life
Klaverblad
Leidsche Verzekeringen
Nationale-Nederlanden
REAAL
Scildon
TAF
Moet ik belasting over de uitkering betalen?
De wet zegt dat geld of natura verkregen op grond van het erfrecht wordt belast door de Belastingdienst. Over het verkregen vermogen van deze verzekering (middels een uitkering) moet u dus erfbelasting betalen. Licht daarom uw nabestaanden in dat een eventuele uitkering uit deze verzekering nog belast wordt.

Sluit u een ORV met uw partner af?
Dan is het verstandig om de premie te splitsen. Zo voorkomt u en uw partner successierecht moeten betalen over de uitkering. Er is geen sprake van een erfenis omdat de premies niet door de overledene maar door de nabestaande is betaald.