19-01-2012: Snowtip: Hoe goed ben je verzekerd?

Verse sporen in ongerepte poeder zetten of de net geprepareerde piste af knallen geeft een grote kick. Maar bij risicovolle sporten als skiën of snowboarden kunnen er ook dingen mis gaan. Stel dat je een foutje maakt en hard onderuitgaat? Je breekt je been of pols. In het ergste geval raak je misschien voor de rest van je leven geblesseerd. Op zo’n moment zijn je lichamelijke verwondingen het belangrijkst. Maar er is nog een zaak die je niet moet vergeten: ben je wel goed verzekerd?

Mij gebeurt toch niks
Veel mensen gaan onvoldoende verzekerd op wintersport. “Mij gebeurt toch niks?”, wordt vaak gedacht. Een ongeluk zit tijdens de wintersport echter in een klein hoekje. “Bij onze alarmcentrale kregen wij vorige winter zo’n 2200 meldingen van ongelukken in de grote wintersportlanden zoals Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland.

Een gebroken pols, sleutelbeen of zelfs ruggenwervel komt daarbij het meest voor”, zegt Anke van Nieuwenhuizen van SOS International. Zo vlak voor het hoogseizoen is dit een mooi moment om de do’s en don’ts bij het verzekeren van je wintersportvakantie uit te leggen.

Verzekeringsexpert Frans Kuipers van Geencentteveel.nl legt uit dat verzekeraars vaak anders omgaan met risicovolle sporten, zoals skiën en snowboarden. Zo ben je tijdens off-piste afdalingen soms niet verzekerd en moet je de gemaakte medische kosten en reiskosten zelf betalen als het mis gaat.

Aanvullende verzekeringen
Veel mensen denken dat een basiszorgverzekering voldoende is om een wintersportongeluk te dekken; ze vergeten een reisverzekering af te sluiten. Met enkel een zorgverzekering stuit je bij een wintersportongeval op tal van problemen, waarbij je uiteindelijk zelf voor de kosten opdraait.

Als je geen reisverzekering met medische module hebt, dan kunnen kosten voor je eigen rekening komen. Zeker als je alleen een basiszorgverzekering hebt. “De basiszorgverzekering vergoedt vaak alleen het bedrag dat de betreffende medische behandeling in Nederland kost”, zegt Frans Kuipers. “Zij betalen geen dure privékliniek in het buitenland. In de Alpen is de gezondheidszorg vaak zo duur, dat je zelfs met een aanvullende buitenlandmodule (boven op je basiszorgverzekering) nog flink wat kosten overhoudt.

De reisverzekering vergoedt overigens alleen de medische kosten die in het buitenland zijn gemaakt. Niet de kosten die je, na een ongeval in het buitenland, in Nederland nog maakt. Dit wil nog wel eens tot misverstanden leiden. Verder vergoedt de basiszorgverzekering geen
vervoerskosten. Als je met een sneeuwscooter, ambulance of traumahelikopter naar het ziekenhuis moet, dan mag je dat mooi zelf betalen. “Een ritje met de helikopter kost in Oostenrijk tussen de drie- en zesduizend euro”, zegt Anke van Nieuwenhuizen. “Dat bedrag hangt af van de afstand die je moet afleggen naar het ziekenhuis.”

De aanvullende zorgverzekering vergoedt de vervoerskosten vaak maar ten dele. Jouw kosten worden bijvoorbeeld wel vergoed, maar die van je familie niet. En dan moet je nog terug naar Nederland. De meeste zorgverzekeringen vergoeden je gipsvlucht naar Nederland niet; zelfs niet als je niet met de auto naar Nederland kan. “Alleen als het medisch echt noodzakelijk is, zijn ze bereid om de repatriëringskosten te betalen. Bij een ongecompliceerde beenbreuk is die noodzaak er bijvoorbeeld niet, en betaal je de terugreis zelf.”

Reisverzekering
Om zonder zorgen op wintersport te gaan, is het handig om naast je basiszorgverzekering een goede reisverzekering mét wintersportdekking af te sluiten. Bij het vergelijken van de reisverzekeringen moet je kijken naar hun dekking. Tot welk bedrag ben je verzekerd voor medische en repatriëringskosten en in welke situaties ben je wel of niet gedekt. “Net als bij andere ‘risicovolle’ sporten kijkt de verzekeraar bij het skiën of snowboarden vooral naar het gedrag dat voorafging aan het ongeluk: als de verzekeraar vindt dat je roekeloos hebt gehandeld (te veel risico hebt genomen), dan betalen ze je medische kosten niet uit”, zegt Kuipers.

Het beleid van de reisverzekeringen ten opzichte van off-piste skiën verschilt nogal. “Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen zoals Nationale-Nederlanden, Reaal en de Generali verzekeringsgroep die buiten de piste geen dekking geven. Als je bij hen verzekerd bent en off-piste onderuitgaat, zullen ze die kosten niet op zich nemen”, aldus de verzekeringsexpert. “Bij andere verzekeringsmaatschappijen zoals de Europeesche, Aegon en Delta Lloyd ben je off-piste wel verzekerd, maar ook dan moet je oppassen. Als een verzekeraar vindt dat je met opzet het gevaar hebt opgezocht, door bijvoorbeeld van een helling af te gaan, waar je volgens de lokale skischool of pistedienst niet van af mag, dan verklaren ze alsnog dat je roekeloos gedrag hebt vertoond en vergoeden ze je gemaakte kosten niet.”

Als je wedstrijden wilt doen, ben je overigens bij het merendeel van de verzekeringen niet gedekt. In Nederland kan je alleen via de Nederlandse Ski Vereniging een verzekering voor professionele snowboarders of skiërs afsluiten.

Als je overigens wilt overstappen naar een andere reisverzekering, dan kan dat! Sinds kort kun je bij schade- en reisverzekeringen binnen één maand overstappen. Een assurantietussenpersoon zoals GeenCentTeveel.nl maakt dit eenvoudig voor je.

Lees het volledige artikel over Snowtip: Hoe goed ben je verzekerd?