Schadevrije jaren autoverzekering
Schadevrije jaren bij een autoverzekering zijn het aantal jaren die je zonder schade met je auto hebt gereden. Deze schadevrije jaren gebruiken verzekeraars om een extra korting op je premie te geven. De exacte hoogte van deze korting hebben de verzekeraars verwerkt in een bonus/malus ladder.
Ik rijd schade met mijn auto. Heeft dit gevolgen voor mijn schadevrije jaren?
Veroorzaak je met je auto een schuldschade, dan betaalt je verzekeraar de schade aan de tegenpartij. Door de schade val je terug op de bonus/malus ladder en zal de korting op je autoverzekering minder worden of verdwijnen. Als je 15 of meer schadevrije jaren hebt, dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Kan ik mijn opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering?
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen. Verzekeraars hebben ook de mogelijkheid om de opgebouwde schadevrije jaren uit Roy-data te halen. Roy-data is een elektronisch systeem waar verzekeraars dergelijke gegevens uit kunnen halen.
Schadevrije jaren meenemen naar een tweede of derde auto
Het is helaas niet mogelijk om jouw schadevrije jaren gekoppeld aan je eerste auto mee te nemen op een tweede auto. Dat komt doordat de tweede auto meestal door iemand anders wordt bestuurd. Bij deze bestuurder hoort ook een ander aantal schadevrije jaren.
Het komt wel vaak voor dat je autoverzekeraar extra korting op een tweede of derde auto geeft, mits je de auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengt.
Ik rijd regelmatig in de auto van iemand anders. Bouw ik dan schadevrije jaren op?
Het komt wel eens voor dat je een gedeelte van je leven in de auto van iemand anders rijd, bijvoorbeeld in de auto van je ouders, broer of zus. Ondanks dat je schadevrij rijd, bouw je geen schadevrije jaren op. Dat komt omdat de auto op naam van iemand anders staat. Als je echter als regelmatige bestuurder van de auto staat geregistreerd, dan bouw je wel schadevrije jaren op jouw naam op.
In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar Nederland
Als je (weer) in Nederland komt wonen, dan heb je de mogelijkheid om de opgebouwde schadevrije jaren op je autoverzekering in het buitenland mee te nemen naar een Nederlandse autoverzekeraar. Hierbij is het belangrijk dat je een verklaring in het Engels van je buitenlandse autoverzekering krijgt om deze schadevrije jaren aan de Nederlandse autoverzekeraar te bewijzen.
De Nederlandse autoverzekeraar neemt na acceptatie meestal gewoon het werkelijk aantal opgebouwde schadevrije jaren in het buitenland 1-op-1 over.